2019. már 16.

A lapok ritkaságáról

írta: Madnezz
A lapok ritkaságáról

 Ez most egy kitekintő poszt, melyben a Hearthstone lapok beszerzésének lehetőségeit hasonlítom össze a Battletech lapokéval.

bt-logo1.png

Nézzünk egy klasszikus kiegészítőt, mondjuk a Mecenariest!

  • 101 lap
  • 39 Common
  • 31 Uncommon
  • 13 Rare
  • Unique 18

Ez elméletben azt jelentette, hogy a teljes készlethez 13 ritka lapból kellett a hatszoros + a 18 unique = 96 csomag kártya. Ezekben volt 96x3 uncommon = 288 db, ami azt jelenti, hogy a 31x6-ot, a 186 db-ot  össze lehetett belőlük gyűjteni. Mellesleg a 96 csomag azt jelentette, hogy 1440 lapunk lett. Viszont nem számoltam bele a felesleges lapok eladását, vagy elcserélését.

A valóságban azonban inkább arról volt szó, hogy a ritka lapok csak kiegészítői, vagy a játékot érdekessé tevők voltak, nem volt szó arról, hogy nélkülük nem lehetett volna erős paklit összerakni. Aki spórolósan játszott, annak a néhány fontos uncommon lap beszerzése volt esetleg problémás, de nem volt megoldhatatlan feladat, hiszen a gyűjtőknél akadt belőlük feleslegben. A blogon ismertetett paklikban sem voltak hatosával ritka lapok, sőt a többségükben egy sem volt.

A probléma esetleg abból adódott, hogy viszonylag felesleges volt annyi unique lap a gyűjtők számára, de emiatt lehetett őket viszonylag könnyen megszerezni. Így lehetett egy Liao játékosnak biztosan olcsón hozzájutnia egy Sun-Tzu Liao-hoz, amire már paklit lehetett építeni.

hearthstone_logo_1.jpg

Ezek után nézzük meg a jelenleg legnépszerűbb kártyás játékot, a Hearthstone-t! Ott is négy osztályba vannak sorolva a lapok. A legende osztály felel meg nagyjából a unique-nak. Egy paliban legfeljebb két azonos lapot lehet használni.

Rare minden 25 lapból 6, azaz 24%

Epic  minden 25 lapból 1, azaz 4%

Legendary minden 100. lapból 1, azaz 1%

A Rastakhan Rumble kiegészítő 135 lapból áll.

  • 49 common
  • 36 rare
  • 27 epic
  • 23 legendary

Hogy meglegyen mind a 23 legendary lap, ahhoz kell 2300 lap, azaz 460 db ötös pakkot kell beszerezni.

A 27 epicet duplán begyűjteni 27x25x2= 1350 lapból lehetséges, azaz, ha a legendaryk megvannak, akkor az epic is duplán le van gyűjtve.

 Érdekesség, hogy a felesleges lapokat be lehet váltani és más lapokat venni belőlük egy a négyhez arányban. Emiatt a többletlapok visszaváltásával 1870 lap beszerzésére van szükség a teljes készlethez. De itt már a felesleges lapok becserélése is bele van számolva.

 Ami viszont kissé kellemetlen, hogy hiába lehetséges ingyen is játszani a Hearthstone-t, a paklitípusok úgy vannak megalkotva, hogy bizonyos legendary és epic lapok nélkül nem elég erősek. Ez minden hatásos paklitípusra igaz. Emiatt úgy kell pénzt beletenni, hogy a lapok a valóságban nem lesznek a tulajdonunkban, meg az eladásuk sem fog menni az e-bay-en keresztül.

 Nyilván pénzügyileg már nem lehet összahasonlítani őket, mert a Battletech csaomagok 20 éve olyan 750 Ft áron voltak, azaz egy lap átlagosan 50 Ft míg most a Hearhstone esetében 1 € egy öt lapból álló csomag ára, azaz egy lap átlagosan 64 Ft. Próbálom az inflációt beleszámítani, ami 2.8-as szorzó, azaz egy Battletech lap ma 140 Ft lenne, egy csomag pedig 2100 Ft. Ennek ellenére 900-1100 Ft között kapni gyűjtögetős kártyajáték boostereket, gondolom a nyomdaipari forradalom alaposan lenyomta a gyártási költségeket. Azaz, az a fura helyzet állt elő, amikor a virtuális lapkat a valódiak áráért tudják eladni.

 Persze a mai rohanó világban, amikor fél évnyi szervezés szükséges egy kártyapartihoz, és a külföldön dolgozó barátainkkal szinte lehetetlen találkozni, akkor felértékelődik a webes játéklehetőség. Azaz a fizikailag megfogható és a tulajdonolható lapok helyett a virtuálisan elérhető milliós nagyságrendű ellenfelek kora jött el.

Szólj hozzá

kártya card kártyajáték battletech tcg ccg hearthstone