2015. okt 05.

Belső Szféra

írta: Madnezz
Belső Szféra

 Mivel a Battletech nem csak kártyajáték, hanem egy komplex fantáziavilág is, érdemes megismerkednünk vele nagy vonalakban.

A klasszikus Battletech történelem kindulópontja nagyjából 3048 körül kezdődik. Az ismert világegyetem népei egy a föld, azaz a Terra körüli gömb formájú tér bolygóin élnek.

inner-sphere.jpg

 Valamikor egység uralkodott még a Csillagliga idejében, de egy diktátor magához ragadta a hatalmat és hiába sikerült elűzni, a teljes egység már nem állt helyre. Különböző uralkodócsaládok, melyek nagy területeket birtokolnak, nevezték ki magukat a Csillagliga jogos örökösének és folyamatos az egymás közötti torzsalkodás. Ennek leggyakoribb formája a szomszédos birodalmakkal  határos területeken a szeparatista mozgalmak támogatása. Ritkábban akár nagyobb háborúk is előfordulnak, de persze a gyengébb felet a többi állam támogatni kezdi, hogy az egyensúly megmaradjon. 

 A legnagyobb mustársárga terület két birodalom egyesülése házasság révén, ami sokak ellenszenvét kiváltotta, még a birodalmon belül is.

 Bal felső rész a Steiner házé, ők kereskedelemben és politikában jeleskednek.Jellegzetesen németek.Komoly csatamech gyárakkal rendelkeznek.

 A jobb alsó terület a Davion házé, ők alapvetően harcosok. Nagy háborút vívtak a pirossal jelölt Kurita ház ellen és St.Ives néven területet szakítottak ki a zölddel jelölt Liao ház területeiből. Alapvetően angol a népesség.

 Piros a Kurita ház birodalma, ők a régi szamuráj hagyományok szerint élnek, modern technológia mellett. Szeppuku, nindzsák, művészetek, kardvívás. Japánok, indiaiak lakják.

 Marik ház lilával jelölve, elégé befelé forduló, leginkább a Horthy 'konszolidációt' idéző államformával. A vezér neve is Janos, azaz nem véletlen a hasonlóság. A hadiiparuk jelentős.

 Liao ház zölddel jelölve, komoly területeket veszített a Davion elleni háborúban. Ők képviselnek minden negatív elképzelést, amit csak a fehér ember az ázsiaiakkal kapcsolatban ki tud találni. Fanatikus őrültek, gyilkos szekták, fondorlatosak, cselszövők.

 Rasalhague világoskékkel. A Steiner és a Kurita ház közötti határterület 'Luxemburgja'. Békés északi népek által lakott terület, leginkább a légűrvadász flottája híres.

 St.Ives Családi perpatvar matt kiszakadt Liao területek, melyek a Davionok támogatását élvezik. Az uralkodó család  tagjai kiváló 'mechpilóták.

 Bónusz, a Terra, mint Róma fölött uralkodó egyház, a Comstar. Az ő hatalmuk leginkább a távközlési technológiában rejlik. Emiatt mindenütt vannak kirendeltségeik és a rajtuk átmenő információkból nekik van a legnagyobb rálátásuk az eseményekre. Ráadásként, hasonlóan a középkori Katolikus egyházhoz, a diktátor elleni polgárháborúban megsemmisült tudás számukra még a rendelkezésre áll.

 A periférián levő államok gazdaságilag nem jelentősek, érthetően mindenki inkább a fejlettebb birodalmakban élne szívesen. Mégis a peremvidék is benépesedett, igaz leginkább társadalmon kívüli személyek révén. Kalózok, szerencselovagok, csempészek, akik pénzről, hatalomról álmodoznak megtalálják helyüket a zavarosban.  Azért néhány kivétel akad, pl. a Marik birodalommal határos terület.

 Akik a térképen nem szerepelnek látható módon, azok a zsoldosok. A Belső Szféra háborúi jó lehetőséget teremtettek mindenki számára, aki el tudott vezetni egy csatamechet. A legtöbb zsoldoscsapat harcértéke nem hasonlítható a reguláris erőkhöz, fegyelmezetlenek és zsákmányra éhesek. Ellenben meglepő módon vannak hatalmas, jól szervezett és képzett zsoldos seregek is. Az Eridani Fényparipák (Eridani Light Horse, szerintem is Könnyűlovasság, csak régiesen) komoly Csillagliga gyökerekkel rendelkeznek, a Northwindi Felföldiek szintén, sőt a Csillagliga nagyurának a testőrsége voltak, valamint a legrejtélyesebbek Wolf Dragonyosai, akiknek származása túlmutat az ismert világegyetemen...

Szólj hozzá

battletech inner sphere