2015. okt 02.

Stratégia

írta: Madnezz
Stratégia

 phalanx.jpg

 Több, mint 2400 éve zajlott a leuktrai csata, ahol Thébai seregei legyőzték a létszámfölényben levő spártai sereget egy újításnak köszönhetően. Miközben erőiket az egyik szárnyra összpontosították, a többi egységük lépcsőzetesen vonult vissza, elkerülve a náluk erősebb centrum és szárny elleni harcot. Eközben a thébaiak megerősített szárnya legyőzte a spártaiak elitegységeit, mire ezt látva, a spártai sereg többi része elmenekült a csatatérről.

 A Battletech mérkőzéseken nekünk is legalább olyan éles elméjűnek kell lennünk, mint az ókori sztratégoszok voltak. Első lépés a csapatok szemléje. Tudnunk kell milyen lapjaink vannak, mert belőlük válogatjuk ki a seregünket. Az egységek önmagukban is meghatározhatják, milyen stílusban lehet velük játszani. A lapok nem fognak hozzánk idomulni, nekünk kell belőlük jól működő gépezetet alkotni.

 A játék célja az ellenfél paklijának szétlövése. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy csatamechhel odamegyünk és módszeresen belelövünk párat. A nehézség abból adódik, hogy ellenfelünk mindent meg fog tenni, hogy megvédje pakliját és ő lője szét a miénket. Valamit ki kell találnunk erre a problémára. Segítségképen megmutatom a győzelem kivívásának három alapvető módszerét.

1. Csatában legyőzni az ellenséges egységeket, majd szabadon támadni a paklit. A csatákat meg lehet nyerni akciólapokkal, vagy kiegészítő parancsnoki lapokkal, pl. pilótákkal. Alapvető cél, hogy olyan összecsapásokba kényszerítsük az ellenfelet, amiből mi jövünk ki jól. Négy-öt csata megnyerésével döntő fölényt lehet kiharcolni. Speciális eset, mikor gyorsabb gépek csapatban vadásszák le a lassabbakat. Tudnunk kell mit akarunk játszani. Ha sebességgel akarunk fölénybe kerülni, akkor gyors gépekre van szükségünk, esetleg pilótára amelyik gyorsít a gépen. Ha a közepes sebességű gépek nagyobb tűzerejére akarunk támaszkodni, akkor is tegyünk bele annyi gyorsabb gépet, hogy a gyors gépes paklikat semlegesítsék, míg a nagyobb 'mechek elvégzik dolgukat. Hasonló képen, ha a lassú gépek hatalmas méretével akarjuk megnyerni a csatákat, akkor is biztosítani kell magunkat a gyors és s közepes sebességű egységek támadásai ellen, ne tudják leverni se a parancsnoki posztunkat, se a gépeinket egyenként, miközben folyamatosan rohamozunk.

2. A védelem megkerülésével győzni. Ennek is sokfajta módja van. Klasszikus lehetőség egy hatalmas rakétát fejleszteni és a csatatér felett átlőve kerülni ki a védelmet. Hasonló módszer rakétás vagy Long-Range képességgel sebezni a paklit. Lehetőség van command lapokkal ellehetetleníteni a védelmet, pl. Misrouted Command, vagy Inside Job szabad utat biztosíthat a paklihoz. Egészen speciális a logisztikai győzelem, mikor annyi egységet gyártunk le, hogy egyszerűen a számuk miatt nem tudják minddel felvenni a harcot és persze még egy kis command lapos segítséggel megnöveljük a tűzerejüket.

3. Végül a legkülönösebb módszer, a gyártókapacitás támadása. A resources lapok elpusztításával az ellenfél utánpótlása meggyengül, vagy akár teljesen el is apadhat. Ebben a különös az, hogy lehetséges több támadópontot kell használni a gyártás kiiktatásához, mint amennyi a pakli szétlövéséhez szükséges. Előnye, hogy nem kell egyenként megküzdenünk az ellenséges pakli lapjaival, mert nem tudnak kijönni a csatatérre.

 Mind a három stratégiának fontos eleme, hogy miközben azt végrehajtjuk, az ellenfél próbálkozásait is meg kell akadályoznunk, de legalábbis túlélnünk, míg a saját stratégiánk sikerre vezet. Ennek módozatai az áldozathozatalban egyeznek meg. Vagy saját egységet kell áldozni, vagy a paklit kell védtelenül hagyni. 

 A három módszeren belül is vannak eltérő praktikák. Leginkább a különbség a pakli lehozatalának a sebességében mutatkozik meg. Vannak az építkezős paklik, melyek sok recources lappal operálnak és alapvetően a játék elején csak lassítják az ellenfelet, majd kiépülve átmennek ellentámadásba. A másik lehetőség a hírhedt hordázás, ahol a negyedik körre már felpörög a gyártás és mihamarabb igyekeznek lefojtani az ellenfél próbálkozásait. Általánosságban az építkezős pakli ellen a command post támadása hatásos, míg a hordák ellen  szívós védekezés szükséges a saját pakli beindulásáig. Logisztikailag a sok termelő lapot tartalmazó paklikba kevesebb gép és command lap kerül, szemben a hordával, amelyik minimális számú resources lapot, de annál több egységet tartalmaz.

 A játék során rugalmasnak kell lennünk. Előfordulhat, hogy alapvetően paklira támadó seregünknek mégis inkább a resources lapokat kell támadnia, vagy rakétás paklival kell csatákat vállalni horda ellen, esetleg játék közben kell taktikát változtatni a helyzetnek megfelelően.

 Ezek csak az alapvető módszerek, lehet őket kombinálni, vagy akár teljesen újat kitalálni.

Szólj hozzá

stratégia kártyajáték battletech tcg ccg