2017. feb 11.

Assets

írta: Madnezz
Assets

battletech-11.jpg

  A pakliötletek legnagyobb gátját alkotják a büntető assetek, melyek alaposan megnehezítik a háromnál többféle Supportra épülő paklik megépítését. Mondhatni, pakliépítés megkezdése előtt már tudni kell, milyen betűket használunk majd.

 Gyakorlatilag lehet építeni assetmentes paklikat, leginkább a Belső Szférában adódik rá némi esély, gondoljunk csak az Assassin, Awesome, Banshee, Grasshopper, Centurion lapokra. Ezek mellé leginkább a Kurita ház tud tenni még egységeket, Crab, Grand Dragon, Hatamoto-Chi, Sentinel révén, de ne feledkezzünk meg a Davion és Steiner által is használható Gunslingerről sem! Ők hozzá tudják tenni a Wolfhound, Nightsky Revised, Ceasar Revised és Warrior lapokat. A Mariknál csak a Tempest Revised és a Hammer van, ami túl kevés, vagy a Liao Charger, Striker, Vindicator Revised jöhet szóba, de ez szintén karcsú. A klánoknál sokkal rosszabb a helyzet, mert az általános egységek közül csak a Koshi Prime, a Thor A és a Gladiator Prime stimmel, ami mellé csak mutatóban van egy-egy gép klánonként.

 Ennél sokkal izgalmasabbak az assetes lehetőségek.

Az AMT a klasszikus csatapaklik alapja, ezzel szinte minden jöhet, ami csak megtetszik. Ide tartoznak a rakétás paklik is a NARC Tactics büntije miatt.

Tiszta Assembly pakli. A szférában az assetmentes gépek mellé jöhetnek a Centurion és a Victor. Talán a ComStar tud legjobban profitálni ebből a koncepcióból a Crocett, Black Knight, Lancelott, Mongoose, Hermes révén. A klánok így már használhatják a Dasher Man 'O War párost, kiegészítve a kis Koshival és a Ryokennel. A Wolfok a Fenris B-t, a Ghost Bear két Dragonflyt tud hozzátenni.

Az  AT pakli már nagyon jó lehetőségeket tud adni és még mindig be lehet csempészni a poltikát kiegészítésként. Nagyon kedvelt ez a párosítás, mert olyan alapgépek tartoznak hozzájuk, mint a Spector, Spartan, a ComStarban a Champion, a kuritáknál a Venom Revised és a Hitman, a Mariknál a Wraith és a Huron Warrior, esetleg még a Liao Cataphract. Ez már mission lapokat és pilótákat is tartalmazhat, ami kibővíti a pakli taktikáját. Érdekes, hogy a klánoknál viszonylag kevés egységnek van ilyen büntetése, de azért a Hankyuk, a Fire Falcon, Black Hawk S megemlítendőek.

Az AM párosítás alapvető lehetne, mert rakétás egységeket is be lehet sorozni. Használhatóbb egységek a Katana, Mauler, Jenner,  Huron Warrior, Blackjack, Kintaro, Gream Reaper, Rhonda's Highlander, Stealth, de ez egy vegyes lista. Nyilván asset nélküli és csak assemblys egységekkel kiegészülve már használható csapatot lehet belőlük összeállítani, de ilyen paklival a Belső Szférából nem találkoztam, bezzeg a klánok, ott ha klasszikus assembly büntis gépek mellé még betesszük az Ullereket, Pumakat, meg az Urbanmechet, akkor egy nagyon kemény horda áll össze.

 Az L és M a nagy rohammechekre jellemző, mégpedig kifejezetten a szférából. Legismertebb képviselőik az Annihilatorok, a Bandersnatch, valamint a rakétája miatt idesorolandó az Atlas is. Kisebb de szintén lassú 'mech a Hunchback Revised, vagy a kisebb Cyclops. Kiegészítő egységekként lehet használni a Behemoth, a Salladin, a Burke, a Galleon és a Demolosher tankokat. No, meg az elmaradhatatlan Spidereket. A közepes sebesség támogatásában segíthet a Centurion.

 Az LM kombót politikával megtoldva lehet építkezős, bombázós, átsebzős brutalitást összerakni, vagy akár Tyra Miraborgos Rasalhague paklit.

 Az AL paklik nem rendelkeznek ilyen büntetésű egységekkel, kivéve a Yellow Jacket helikoptert, de lehet használni az összes assembly és logistics assetes egységet, köztük a plusz telepítést adókat. Ki lehet egészíteni még politikával. Esetleg alapvetően AT assetekhez lehet pluszba logisztikát hozzáadni a nagyobb gépek érdekében. Klánoknál itt az assemblys bandát lehet kiegészíteni elementálokkal.

 Az ALM már sok lehetőséget ad a szférában az egységek terén, de a taktika és a politika hiányát nem tudja pótolni. Persze egy nagygépes pakliba akár még egy asset belefér, főleg ha több, mint 24 resources lappal játszunk. 

Az LP összeállítás esetén a command lapoknak a szokásosnál nagyobb jelentősége van. A Belső Szféra esetén a ComStar akadémiát és a Misrouted Commandot kell kiegészíteni gyorsan bevethető egységekkel, míg a klnoknál az elementálok mellé kell adni büntetőasset nélküli omnimecheket és itt is kellenek a command lapok, a szokásos Misrouted Command mellett a Tracking System Failure.

 Talán az LT ad némi lehetőséget a szférának, mert nekik van elég assetmentes és logisztikás egységük és pilótákkal, akciólapokkal meg lehet erősíteni őket. Gondolok itt a Centurion, Cyclops, Assasin egységekre.

Ami kimaradt, az a TP, TM, MP, AP, melyek csak egy harmadik assettel válnak használhatóvá.

Szólj hozzá

battletech assets